0

Biology Mcqs for mcat

Chapter 01

Choose the most appropriate answer.

1.    They are the remains or impressions of living organisms preserved in rocks:

a.    Tissues
b.    Fossils
c.    Calcium
d.    Statutes

Correct Ans. b

2.     It is the study of fossils and their relationship to the evolution of life on earth:

a.    embryology
b.    taxonomy
c.    physiology
d.    None of these

Correct Ans. d

3.     Man has been able to produce food in greater quantities due to advancement in:

a.    Mathematics
b.    Space science
c.    Physics
d.    Biology

Correct Ans. d

4.     Taxonomy is the study of:

a.    Functions of different parts of organisms
b.    Naming and classification of organisms
c.    Hereditary characters
d.    Structure and functions of cells

Correct Ans. b

5.     Anatomy deals with the study of:
a.    Relationship between organisms and their environment
b.    Development of an organism from a fertilized egg or zygote
c.    Structure and function of molecular components of the cell
d.    Internal organs of organisms
Correct Ans. D

6.     Pollution of our surroundings in the recent past has resulted because of:

a.    Biological Research
b.    Rapid industrialization
c.    Information Technology
d.    Forestation

Correct Ans. b

7.     The statement made by a scientist, which may be the possible answer to the problem.

a.    Deduction
b.    Theory
c.    Hypothesis
d.    Law

Correct Ans. c

8.     Which of the following is involved in the spread of malaria ?

a.    Bacterium
b.    Bad Air
c.    Virus
d.    Mosquito

Correct Ans. d

9.     People who slept outside in open spaces suffered from malaria more frequently than those who slept indoors, indicates that:

a.    Bad air is involved in the spread of Malaria
b.    Bacteria are involved in the spread of Malaria
c.    Mosquitoes are involved in the spread of Malaria
d.    Birds are involved in the spread of Malaria

Correct Ans. c

10. The entry of Plasmodium into the blood of Man was discovered by:
a.    A. F. A. King
b.    Laveran
c.    Ronald Ross
d.    Grassi

Correct Ans. b

About the Author

Comments are closed.